Monday, January 14, 2013

MEJA BULAT ATAU BERSEGI EMPAT?

Adakah fasilitator ELIT CakapDotCom hanya berkongsi pengalaman untuk menggilap kemahiran pengucapan awam peserta sesi di pentas sahaja?

Jawabannya, tentu tidak.

Sesi santai bersama, klik fasilitator ELIT membuka ruang dan peluang kepada semua peserta untuk mengajukan pelbagai soalan berhubung komunikasi secara am.

Contohnya, sewaktu bersembang bersama rakan, biarpun seorang sahaja, bagaimanakah untuk membaca bahasa tubuhnya? Bahasa tubuh atau non-verbal communication penting untuk difahami agar kita tidak membosanakan audien tanpa mengira bilangan mereka.

Ketika berbual, jika rakan dilihat berpeluk tubuh dan mula bersandar, itu antara petanda jelas menunjukkan dia mula berasa bosan dengan perbualan berlangsung. Dalam erti kata lain, hatinya mungkin berbisik, "berhentilah bercakap" atau "cukuplah". Apakah reaksi kita? Berhenti bercakap dan pesanlah minuman lain andai berada di gerai atau restoran sebelum menyambung semula perbualan.

Kedua, andai hubungan mata atau eye contact rakan tidak lagi konsisten memandang ke arah kita, tumpuannya berkemungkinan tersasar. Melihat reaksi sebegitu, jemput rakan terbabit untuk melakukan aktiviti berbeza selain daripada menyumbatkan kata-kata ke telinganya.

Ketiga, perhatikan pergerakan tangan rakan sewaktu berbual. Jika dia secara perlahan mula memegang, mengusap atau menyentuh objek berdekatan seperti kerusi, telefon bimbit atau kotak rokok, lebih  baik kita mengubah topik perbualan dan menggunakan intonasi berbeza agar sembang menjadi lebih menarik berbanding sebelumnya.

Ramai antara kita sering berbincang bersama kumpulan tertentu, bertujuan untuk meraih projek menguntungkan samada untuk individu atau syarikat. Dalam situasi itu, kita harus berupaya menyakinkan kumpulan terbabit, contohnya, perkhidmatan kita tawarkan lebih baik berbanding perkhidmatan ditawarkan oleh individu atau syarikat lain.


Kajian mendapati, untuk mencapai persetujuan, to close deal, ada baiknya perbincangan itu menggunakan meja bulat berbanding meja bersegi empat.

Mengapa?

Perhatikan, tanpa disedari, di meja bersegi empat, kita lazimnya membina 'daerah dan sempadan maya'. Barangan seperti komputer tablet, telefon mudah alih ataupun pen contohnya, diletakkan di dalam 'daerah' tertentu. Jika diteliti, mereka duduk di meja sama juga bertindak sama walhal kita ingin mencapai titik pertemuan memuaskan hati kedua pihak dalam diskusi terbabit.

Ringkasnya, secara zahir setiap individu berkongsi meja sama tetapi di dalam hati mungkin berbisik ... 

"Itu kawasan awak, ini kawasan saya"  

Barangkali ramai pernah mendengar perihal 'Rundingan Meja Bulat', perbincangan untuk mencapai persetujuan di antara dua pihak. Meja bulat tidak membenarkan peserta membina 'daerah dan sempadan maya' sekaligus peserta berasa mereka berkongsi segalanya diruang tanpa batasan. Setiap ide dan pendapat berpeluang untuk dikongsikan bersama peserta lain.

Justeru itu, pemilihan meja bersesuaian, penting khususnya kepada individu atau kumpulan berhasrat to close deal dengan pihak lain.

Contohnya, ejen syarikat insuran lebih bijak jika menggunakan meja bulat sewaktu bertemu dan berbincang bersama prospect client berbanding meja bersegi empat.

Jika berminat menghadiri sesi bersama fasilitator ELIT CakapDotCom, sila hubungi Haji Azmil Abdul Aziz di talian 013 63 666 73.

No comments:

Post a Comment